Wednesday, 10 October 2012

Kenangan Kami

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

ama nak share video yang dibuat oleh Farid dan juga Abg Isa :) tebaik lah ! video tu merupakan kenangan kitaorang buat selamanya lah ~! hahahha . meyh sini tgk :')

video

Monday, 8 October 2012

Syukur Alhamdulillah ..

 Assalamualaikum & Hye ^^

maaflah ye if dah lama sangat ama tak jenguk blog ni :'( sedih jugak sebenarnya bab dah lama x update and join segmen . tapi nak buat camne , ama kene tunaikan taggungjawab ama as a student :') alhamdulillah :) ama bersyukur ke hadrat Ilahi sebab segalanya dah tamat ! sepanjang 4 bulan di UiTM Melaka macam macam yang dah terjadi tapi alhamdulillah , ama dapat tempuhinya :) ohh ye , korang tengoklah gelagat classmates yang gila gila ni :) btw , ama happy sebab kenal dengan korang :) thnxx for being my friend and sorry if selama kita kenal , ama ada salah :) love you all lah ! 



Hero 1E :)

Hero 1E :)

Wirawati 1E :)

Budak Hot 1E :)

Mereka :)

Monday, 24 September 2012

Nothing Special

  Asssalamualaikum & Hye ^^  

korang suma apa khabar ??? dah lama ama x bukak blog ni sampai dah jadi lain ! omeygeod ! i just panic actually ! hahhaha .. lama gila ama x spend time ngan bloggg ! uhhuhuhuhu .. ohh ye , this week merupakan revison week , and ama balik study at umah . actually , ama nk balik melaka balik hari khamis ni , but .... my mom will go to kursus . erhh ! dengan keras kepalanya ama kata nk blik la jugak hari khamis tu ! but bila ibu suruh ama fikirkan pasal abah and adik , xde sapa nk jga hantar or ambik adik , ok fineee ! nk harapkan alang , jawabnya x balik la ! jd , ama mbik keputusan stay kat umah smpai ibu balik dr kursus .

Saturday, 1 September 2012

Busy-ing !


 Assalamualaikum & Hye ^^ 

firstly ama nk say sorry coz dah lama gila tak update blog ni . blog ama pun dah kurang menarik coz since sambung study , takde masa nak uruskan blog nie . mula mula fikir ama nak delete je blog nie , tapi bila difikirkan balik , ama sayang kat blog nie , asenya dah ramai sangat blogger yang ama kenal . jadi , ama nk mintak maaf sebab lepas ni ama mungkin tak update blog coz start busy . next week ama dah start ada forum for whole week , then ada presentation on a second week , then , confirm ada test math , however , there always have a revision week for a week . pejam celik pejam celik , tak lama lagi dah nak final exam ! so , ama kena study betul betul supaya ama dapat sambung study ke dip . doakanlah yang terbaik untuk ama dan kengkawan ama ye ?? for those yang doakan tok ama dan kengkawan ama , ama ucapkan ribuan terima kasih di atas kebaikan korang ~ 


Tuesday, 21 August 2012

Tanggungjawab Yang Harus Aku Laksanakan :(

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Kenapa ngan tajuk aku hari ni ye ?? hah ! nak tau kenapa ?? ini sebabnya :-

KLIK GAMBAR INI UTK PEMBESARAN ^^

hah ! tengoklah , time raya pun kena buat , tau kenapa ? banyakkkkkkkkk ! testnya banyak yang ama tak buat lagi .. susah tu , tak payah cakap la .. tapi , macam mana sekalipun , ama tak boleh merungut , kan ? kena buat gak , sebab ama kan belajar . ye x ?? kena lah siapkannn ! hehehhe :)

Sunday, 19 August 2012

Selamat Hari Raya ^^


 Assalamualaikum & Hye ^^ 


Dengan kesempatan yang ada ni , saya ..... Nur Amalina Bt Jaini ingin meminta :
  • Ampun dan maaf andainya aku ini…
  • Terkasar bahasa dalam bicara
  • Tersilap bicara semasa bersama
  • Termarah yang tak kena tempatnya
  • Tertanya tak tentu hala..
  • Tersasul yang tak sengaja
  • Terpukul kat mana-mana
  • Terpekik kuat di telinga
  • Terhantuk terketuk di kepala
  • Terpinjam terambil harta & benda
  • Termoody tak semena-mena
  • Terumpat bila ada cerita,
  • Teremail benda yang tak sepatutnya kau terima
  • Termacam-macam yang kena-mengena.. ,,
  • Di hari yang mulia sepuluh jari ku hulurkan semua,
  • Memohon kemaafan atas segala dosa yang ada
  • Kerana aku masih bernama manusia
  • Pastinya tak lepas membuat dosa
Semoga dimaafkan,
Salam Aidil Fitri Maaf zahir & Batin





Friday, 3 August 2012

Ama Kembali Lagi .... !

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
Wahhhh ! dah lama ama tak on blog kan ?? sunyi sepi je blog ama ni bila ama takde :'( 
huhuhuuhuh .. tacink ngan korang ! kekekke :P ohh ye , korang semua apa khabar ? 
sihat tak ?? perh ! memang terasa lama betol bila ama tak menjengah blog ni ! hahhha .. 
dah ready ke nak raya ?? hehhehe .. puasa penuh tak ?? hhahaha .. alhamdulillah if penuh ! 
if tak , jangan risau .. dah adat kita sebagai seorang perempuan . kita kan istimewa di sisi-NYA ? betul tak ?? hehhehe .. nak cakap apa lagi ek ?? ama jadi kekok pulak nie :)
#termerepek sebentar 

Saturday, 23 June 2012

Kembali Setelah Sekian Lamanya............

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
berhabuknya blog ama ni kan ?? hah , ini disebabkan ama takde masa nak berblog :( sedih sangat !
Jadi , disebabkan ama ada kat umah ni , bolehlah nak update blog kejap :) heee ~ Alasan yang ama
boleh berikan kenapa dah lama tak update blog ni sebabnya ama dapat sambung study kat UiTM
Alor Gajah :) hehehe .. sumpah ! ama tak bohong ! hahhaah .. buat masa sekarang , ama masuk Pra Dip.
dulu sebab ama tak berapa pandai kan ? so , dengan masuk Pra Dip. ni , ama bolehlah asah kemahiran
ama dalam subject MATH :)

DATARAN KERIS :)
Dekat 2 minggu stay kat Kolej Dang Anum , Level ULTIMATE , memang gempak la ! macam macam perangai manusia yang ama nampak :) heeee ~ meyh sini ama nak kenalkan roomate ama :)
Dang Anum a.k.a Ultimate Level :)

Ainaa Zafirah ..
Panggil dia Ainaa :)
Stay kat area Bandar Tun Razak :)
someone yang gila gila :)
happening je bila dia ada :)

Farah Hanisah ..
Just call her Farah ..
Stay area Melaka , at Tanjung Bidara ..
someone yang happy dan
dia merupakan assistant class  ..
Lagi satu roomate ama , ialah noraini .. ala , a'ai ... kawan sekelas ama dulu :) hebat kan ?? hahahha ... tak perlu ku ucapakan lagi tentang dirinya :)

sampai sini sajalah coretan kisah ku :) heee ~ ada masa , ama update lagi .. oke ?? kalau korang rasa nak men mesej ngan ama , sila jengah ke Facebook :) nampak sangat bosan , kan ?

Wednesday, 13 June 2012

Sori !

Assalamualaikum & Hye ^^ 
Bagi mereka yang follow , dan comment tu , sori la ye ? ama busy dan tak sempat nak online coz study ! insyaallah , minggu depan ama bukak , kot (?)

Tuesday, 5 June 2012

Segmen : Pencarian Blogger Follower Bawah 500

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

NAK JOIN ? KLIK BANNER :)

Misz cakap followers kena bawak 500 kan ?? oke ! follower ama baru 329 :) 
ama tag pada semua blogger yang singgah blog ama ! 

Expired : 12/6/12 jam 10 pagi :)



Ama Kembali Melalak !!

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
hahhha .. kelakar pulak tajuk entri kali ni :) heee ~ wahhh ~ lamanya ama tak bukak blog nie ..bukak bukak je , dah ada lebih daripada 300 followers .. TQ TQ :)

berbalik balik pada apa yang ama nak cerita .. ama betul betul mintak maaf .. sebabnya , semenjak dua  menjak nie ama layan cerita cerita SHINHWA ! hahahha .. ama dah gila  SHINHWA sampai ama terlupa yang ama ni gila SUPER JUNIOR ! kekkekeke .. hebatkan ?? selama ama tak bukak blog , ama sebenarnya cari cerita cerita atau variety show yang ada  SHINHWA  :) hee~ nak tau ? dalam masa 3 ke 4 hari , ama dah download lebih 140 video si   SHINHWA   ni .. heee ~ susah sebenarnya nak cari variety show SHINHWA , sebabnya diaorang dah veteren .. yelah , masuk tahun ni(2012) , dah 14 tahun  SHINHWA  hidup ! heee ~ one more thing , susah sebenarnya ama nak tempatkan si  SHINHWA  ni sebabnya selain SUPER JUNIOR , semua KPOP artis ama macam peduli tak peduli je .. lagunya ama layan , tapi ama macam tak nak ambik tahu sangat hal diaorang macam mana ama ambik tahu pasal SUPER JUNIOR  ni :) Jadi ... ama dah buat keputusan yang  SHINHWA  dan  SUPER JUNIOR adalah no.1 untuk KPOP :) sebabnya , dah macam macam ama tahu ! heee ~

MV VENUS :)


SHINHWA BROADCAST :)

Wallpaer phone ama !


# cerita ceritanya ialah : Shinhwa Broadcast , X-Man , X-File , Baby Sitting , Game Show , ZipZigi dan lain lain :) heee ~

Friday, 1 June 2012

Senarai Peserta BlogList Jun 2012

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
AKHIRNYA , TAMAT SUDAH SEGMEN KALI INI .. AMA UCAPKAN TERIMA KASIH DAUN KELADI , LAIN KALI AMA BUAT LAGI :) hehhehe ~ TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG SUDI JOIN :)

Sapa Yang Tak Follow Ama , Follow Ama Balik Ye ?? Tolong ~

  1. http://nurfairusabubakar.blogspot.com/2012/05/segmgn-2-bloglist-june.html
  2. http://diariesaya.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  3. http://rafhanahrahim.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  4. http://pikalikeu.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  5. http://akmaluv90.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  6. http://imanseoranggadiz.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  7. http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  8. http://www.mohdnaser.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  9. http://sayacikamal.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  10. http://umikasum.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html


  1. http://wwwzuemygen91.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  2. http://atiey-demok.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  3. http://hanifidrus.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  4. http://sukahatimimey.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  5. http://kisahkc.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  6. http://iezaiezaieza.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june-2012.html
  7. http://blogremajaelit.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  8. http://twosisterlikeblog.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  9. http://ordinaryzati.blogspot.com/2012/05/nak-join-jugak-klik-je-banner-atas-ye.html
  10. http://www.nurfuzie.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html


  1. http://cikyayastory.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  2. http://aisyahhumaira99.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  3. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  4. http://fatinnabilazulhilmi.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  5. http://eza-stories.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  6. http://nurulqhisteena2010.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june-2012.html
  7. http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  8. http://ainpunyeceritalah.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html
  9. http://zanahassan-zana.blogspot.com/2012/06/segmen-2-bloglist-june.html
  10. http://rafieyzfie.blogspot.com/2012/06/segmen-2-bloglist-june.html
  11. http://www.khairul-zamri.com/2012/06/segmen-2-bloglist-june.html
#nota kuku kaki ku : link yang berwarna merah tu , sila ambil perhatian ! korang punya link ama tak boleh nak letak .. maybe ada yang tak follow ama or something .. kepada link http://nurulqhisteena2010.blogspot.com , ama tak boleh follow kamu .. i dunno why .. jadi kepada link yang berwarna merah tu , sila ambil perhatian ye ? TQ :)

Segmen 2 : Bloglist June

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
Ama tau dah lama ama tak update mengupdate blog nie.. makin lama , makin busy.. tapi nak buat camne kan ? tau tau je dah bulan Jamadil Akhir dah habis.. sekarang dah masuk bulan Rejab :) so , jum la ! ama nak buat segmen sempena bulan Rejab yang Mulia ni :) alang alang tu ama gelarkan BlogList June :) amacam ? #nampak benar merepek ! 


Amacam ?? sudi join untuk berada di BlogList June 2012 ama ???


Syaratnya : 
  • 1. Pastikan anda follow blog ini :) 
  • 2. Like PAGE ama di sini : https://www.facebook.com/NurAmalinaStoryForever
  • 3. Sediakan satu entri yang bertajuk : "Segmen 2 : Bloglist June".
  • 4. Copy & Paste Banner diatas dan Linkkan ke entri ini .
  • 5. Tagkan 2 atau 3 orang .. Anda tak dipaksa , tetapi diharuskan :) #it's up to you
Segmen ini expired pada : 1/6/12 tepat jam 10.00PM :)

?!?!?!?!?!?!?!?

 Assalamualaikum & Hye ^^ 


 Korang korang , tunggu kejap ye ??? ama off sekejap bab nak mandi , nak kemas rumah dulu . then nanti ama online balik , and ama mula berBW ke blog blog korang .. sla tinggalkan LINK BLOG anda di SHOUTBOX itu ====> 

Saya Mahu Follower Tegar !

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Nak Join ? Klik Banner :)

SYARAT- SYARATNYA.. 
  • tepek GAMBAR SEGMEN nie..  *da tepek? BAGUS~ 
  • Anda mestilah FOLLOW blog Hana. ianya adalah WAJIB~
  • Buat satu Entry pasal segmen nie yang menunjukkan anda join. tak payah panjang pun takpe.
  • Korang TAK PAYAH tag kawan2 anda.. kalo nak tag pun lagi bagus. 
  • Anda semua mestilah meletakkan link penyertaan anda di kotak komen yg telah disediakan. 

Ama nak tag dekat semua pengunjung blog ama ! heee ~

Expired : 22 Jun 2012

Segmen Hi Blogger

 Assalamualaikum & Hye ^^ 


Cara-cara :-
  • Tajuk entry segmen : Segmen Hi Blogger
  • Copy  banner ni dan letak kat entry segmen dan link kan ke blog ni.
  • Follow blog yang tak seberapa ni.hehe
  • Jelaskan dengan simple bagaimana dan kenapa korang pilih nama blog korang.
  • Post entry tersebut dan post link ke entry ni.

Jelaskan kenapa ama pilih nama aMaLiNa DiARy ataupun aMaLiNa PuNyA sToRy ^^ ?  
Jawapannya adalah kerana : Amalina adalah nama ama , dan bagi ama , blog ini dah ama anggap seperti diary ama yang ama selalu tulis :) diary yang bukan lagi secret ! hehehehehe ~ aMaLiNa PuNyA sToRy ? hello ? blog http://nuramalinastoryforever.blogspot.com ni milik AMALINA ~ hee ~ disebabkan ini blog ama , it's up to me la nak update story apa apa pun .. heeeee ~

Korean Variety #2 : Shinhwa Broadcast

 Assalamualaikum & Hye ^^ 


Ama nak promote cerita ni kat korang ~ oke .. untuk pengetahuan korang , SHINHWA merupakan salah satu artis yang ditubuhkan pada tahun 1998 .. Percaya atau tidak , kini penubuhan Shinhwa sudah menjangkau 14 Tahun ! whoahhh ! Shinhwa juga bergerak seiring dengan artis artis lama yang agak popular seperti  Sechs Kies , g.o.d , Fly to the Sky , Turbo , Fin. K.L dan  H.O.T .. Dalam banyak banyak artis , Shinhwa masih lagi menjalankan tanggungjawab mereka sebagai penyanyi SHINHWA ! Malah , Shinhwa dikenali sebagai Korean Legend ! Meyh ama nak kenalkan korang semua dengan SHINHWA ni :)
#mereka masih lagi handsome walaupun usia mereka sudah lebih daripada 30 tahun !

ERIC.
Mun Jung Hyuk adalah nama sebenarnya ..
28 July 1979




MINWOO.
Lee Minwoo adalah nama sebenarnya .
28 July 1979.

DONGWAN.
Kim Dong Wan adalah nama sebenarnya ..
21 November 1979..

HYESUNG..
Shin Hye Sung merupakan nama stage ..
Nama sebenarnya ialah Jun Pil Gyo..
27 November 1979..

JUNJIN.
Park Choong Jae merupakan nama sebebnarnya ..
19 August 1980.

ANDY.
Lee Sunho nama sebenarnya ..
21 January 1981.


 #Shinhwa Changjo 

Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara

 Assalamualaikum & Hye ^^ 


Syarat :
  • Follow Blog MizzsNinie, CikMun dan DrFara.
  • Like Page MizzsNinie dan DrFara.
  • Buat satu entry yang bertajuk ' Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara '.
  • Tampalkan banner diatas di dalam entry anda.
  • Tag minimum 5 orang blogger dan pastikan mereka tahu tentang giveaway ini.
  • Komen link entry anda di ruangan komen *cbox tak diterima*

Hadiah :
  • Sebuah MP3 Player
  • Sebuah Phone Samsung
  • Sebuah Kamera Lomo
  • Button Badge K-pop
  • Inner Neck
  • 30 Bloglist Selama Sebulan
  • 10 Banner
 Mereka Di Tag :-



Tarikh : Bermula 1 Jun 2012
Tamat 31 Julai 2012 *selalu rujuk blog ni, mana tahu kalau tarikh diubah* 

Segmen : Up Follower

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Nak Join ? Klik Banner :) 

Mereka Di Tag :-

Tahniah ~!

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
hah ! tau kenapa ? akhirnya , blog aku dah cukup 300 followers ! tahniah tahniah.. btw , to
FARAA : adakah ini BLOG ANDA ? kalau betul , takpela.. tapi , kalau bukan , sila tinggalkan LINK
blog anda .. Anda akan dimasukkan ke BLOGLIST JUN 2012 tanpa memasuki SEGMEN yang ama kendalikan :) Tahniah ~!
#Nak bagi hadiah , tapi .... duit takde coz ama pengganggur :) hehehehe ..

Kejap Ye ?

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
Apa Kene Mengena Gambar Ni Dengan
Entri Kali Ini ?? Hahahaha .. Abaikan Gambar Ini :)

Kejap Ye ? kenapa dengan entri ama kali ini ? hah , kejap lagi ama ada hal sebenarnya .. so , ama tak boleh nak berBW ke blog blog korang .. yelah , ada SEGMEN yang dah tamat , so tiba masanya nak kene berBW kan ? So , ama mintak sesangat , mintak sabar ye ?? Petang petang sikit or malam jak g ama berBW habis habisan ke blog blog korang yang cute miut , yang cantik cantik belaka tu :) sabar ye ? heeeee ~

Contest : Blog Paling Awesome

 Assalamualaikum & Hye ^^ 
For the first time ama join Contest ! hahahha :) 

Nak Join ? Klik Banner !

Syarat - Syaratnya :-
  • Warganegara Malaysia           
  • Mempunyai Blog
  • WAJIB Follow blog kami *bagi mudah kami beritahu update contest*. Tekan je sini FIFAH and APIS 
  • Tekan button like FB Apis dan Gades Pizza fifah . *tak wajib , tapi di galakkan*         
  • Buat satu entry bertajuk "Contest : Blog Paling Awesome".
  • Letak banner di atas dan link kan ke entry Fifah (Jika anda dari blog Fifah) ke entry Apis (Jika anda dari blog Apis)
  • Hantar link entry korang ke ruangan komen entry ini  (Jika anda dari blog Fifah komen dekat entry ini) dan (Jika anda dari blog Apis komen dekat entry beliau  )
  • Sebarang link tidak diterima melalui cbox/ fibox .
  • Contest bermula dari 1 JUNE 2012 . tarikh tutup akan diberitahu kemudian
  • Contest ini automatik akan terbatal jika penyertaan kurang dari 30 peserta .

Thursday, 31 May 2012

Alhamdulillah ...!

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Kenapa dengan entri ama kali ni ye ? hurm ... meyh , ama nak story ..
Ada sekali tu , ama buat puasa sunat , tapi ..... huuhhuuh .. ama dapat 'cuti umum' pulak ! huhuhuhu .. menangis ama ! tau sebab apa ? time tu ama dah bukak puasa then nak pegi solat la kononya .. pegi toilet , then menjerit ! #paham paham je la :) tension betul ! then , bila masuk awal Rejab , asal nak puasa jew ama ada hal ..  postpone pulak .. pastu , ama nak puasa last week , tapi dapat 'cuti umum' lagi ! sabar je la .. semalam ama nak puasa , tapi ama dah 'berbuka' pada jam 6.30AM . amacam ? pelik kan ?? ama tak sahur pun .. pastu ama terjaga pukul 6.30AM tu .. ama pun bedal lah minum air , then baru tengok jam pukul berapa . ceh ! hampeh ! dah tak puasa .. tapi alhamdulillah , akhirnya ama dapat jugak puasa hari ni . kan kan ? heee ~ next nak puasa lagi la , jom join ! hahahha..







[NEWS] Super Junior appears on Thai textbook ~ Daily K Pop News


Hallyu group Super Junior has dominated the academic world by landing a spot inside a Thai textbook.

In the music textbook for high school seniors, the Korean band was mentioned with an accompanying picture as “The artist who performed the biggest concert in Thailand.”

The mention was in reference to the band’s “Super Show 4” concert, which took place in Bangkok from March 16 to 18. The Thai concert run was extended by one night due to fans’ demands and amassed more than 40,000 audience members in total.

The show was noted for bringing the most number of audience members to a concert. With three concerts in a row, it was also the longest-running consecutive show in Thailand.



Source: JoongAng Daily
By Carla Sunwoo

Bloglist Jun 2012 Blog SukaGelak

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Nak Join ? KLik Banner :)

Syarat-syarat penyertaan :-
  1. Buat entri bertajuk " Bloglist Jun 2012 Blog SukaGelak "
  2. Letak banner gempak giler simple kat atas ni dan linkkan ke blog SukaGelak.
  3. Follow blog SukaGelak dengan seikhlas hati. :)
  4. Tarikh tutup : 01 Jun 2012 jam 1200hrs.
  5. SukaGelak akan publish link blog korang dalam satu entry dan gamkan dekat side bar blog SukaGelak.
  6. Lastly, tinggalkan link entry dekat ruangan komen kat bawah ni ye.

SEGMEN JOM TAMBAH FOLLOWERS : BLOGGER DAN TWITTER

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Nak Join ? Klik Banner :)
Syarat - Syaratnya :-
  • Klik sini dulu
  • Wajib Follow blog Mr. Dracula 
  • Terbuka untuk semua pemilik blogger atau twitter
  • Follow twitter Mr. Dracula ( xwajib pun , tp klo korang follow , saya follow balik )
  • xda twitter ? ble juga join
  • Letak banner gambar atas ni kat post you all. Linkkan ke blog ni ok ?
  • Pastu you tag lah 3 orang rakan2 anda dalam entry tu k tuk join segmen ni..lagi byk lagi bgs .. hehehhe
  • Bila dah join, jangan lupa pula komen bawah and bagi link anda sekali k. So senang syaa ni nak terjah you all
  • Lastly, mohon jasa baik tuan puan datuk datin cucu cicit tuk follow semua blogger yang join segmen ni. Saya akan bagi link kat bawah ni nanti k. Barulah ramai orang akan follow u nanti.

Ama nak tag pada semua pembaca entri ini ~! wajib tau ~! hahaha :)  

Segmen tambah followers sampai beribu !

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Nak Join ? Klik banner Ni :)
Syarat - syarat penyertaan:-
  • Follow blog ni dan like fanpage.
  • Buat entri bertajuk 'Segmen tambah followers sampai beribu'
  • Copy banner dan linkkan ke entri ni.
  • Sertakan tarikh bila korang start berblog.
  • Tag rakan korang supaya mereka join dan tell mereka yang korang tag mereka.(Tak wajib)
  • Tarikh tutup:1/06/2012 pada pukul 9 malam/10 malam.


Secara Faktanya , ama start berblog tahun 2010 .. blog ini merupakan blog ke-tiga selepas 2 blog dahulu dah tak boleh bukak ! #sedihhh ! 

Ama nak tag :-

Wednesday, 30 May 2012

Segmen Blogwalking & Tambah Follower

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Nak Join ? Klik Banner :)

Cara untuk sertai:
  1. Buat blog post bertajuk "Segmen Blogwalking & Tambah Follower"
  2. Letak banner segmen di atas.
  3. Nyatakan jumlah follower terkini anda & target jumlah follower selepas join segmen ini.
  4. Letak link blog anda itu di ruangan komen entry INI
  • Jumlah Followe Terkini : 288
  • Target Follower Yang Akan Datang : 300 ++ :) 
heee ~ berangan jew ~ sebab ama tau , ama tak sehebat blogger yang lain :) heehehehe :)

Expired : 3 Jun 2012 pada jam 12.00AM :)

Tuesday, 29 May 2012

ZINNIRAH. Wanita Yang Kental

 Assalamualaikum & Hye ^^ 

Kesabaran seseorang muslim dalam mempertahankan akidah Islam ketika menghadapi suasana penindasan yang hebat merupakan contoh kesabaran yang agung. Pegangan akidah yang bertunjangkan tauhid kepada Allah SWT adalah harta yang tiada ternilai bagi setiap individu muslim. Ia merupakan cahaya yang menyinari hidup insan dan menjadi penyelamat dalam mengharungi kesengsaraan kacau-bilau hari pembalasan kelak.


Perkembangan dakwah Rasulullah S.A.W pada peringkat awal banyak dibantu oleh kesabaran kaum muslimin dan muslimat dalam mempertahankan akidah mereka yang telah terpahat kukuh dalam hati sanubari mereka.Keimanan yang jitu dan kesanggupan mereka mengharungi keperitan hidup telah membuahkan hasil yang amat berharga dalam sejarah perkembangan Islam. Hingga ke hari ini Islam masih kekal dan terus mekar dalam jiwa umat Islam.


Kisah seorang muslimat sejati bernama Zinnirah adalah antara contoh terunggul pengorbanan seorang muslimah demi mempertahankan akidah yang telah meresap ke dalam lubuk hatinya. Dia dipilih oleh Allah SWT untuk menerima ujian yang cukup getir. Dia menerima hidayah Allah pada peringkat awal dakwah Rasulullah S.A.W iaitu semasa baginda berdakwah secara sembunyi-sembunyi. Dalam lipatan sejarah Islam, golongan yang pertama inilah yang banyak menerima ujian dan dugaan.


Zinnirah adalah seorang wanita berketurunan bangsa Rom. Dia telah ditawan dan dijual di sebuah pasar di Mekah. Akhirnya, dia telah dibeli oleh Umar Al-Khattab untuk dijadikan sebagai hamba. Dari segi fizikalnya, Zinnirah kelihatan lemah tetapi dari segi spiritualnya dia mempunyai jiwa yang cukup kental dan tabah. Pada peringkat awal keislamannya, Zinnirah melakukan suruhan-suruhan Islam secara sembunyi-sembunyi kerana takut diketahui oleh tuannya, Umar Al-Khattab yang terkenal dengan sifatnya yang tegas dan berani. Umar sebelum memeluk Islam amat memusuhi Rasulullah dan kaum muslimin. Zinnirah bersolat, berzikir, membaca Al-Quran dan berdoa kepada Allah dengan penuh syahdu dan keinsafan. Semua ini dilakukan dengan penuh hati-hati.


Penderitaan ke atas Zinnirah bermula setelah Umar mengetahui keislamannya. Umar dapat menghidu perubahan yang telah berlaku ke atas hambanya itu. Setelah diselidiki, ternyatalah bahawa hambanya itu telah menerima ajaran tauhid yang dibawa oleh Muhammad S.A.W. Zinnirah menjadi mangsa awal kerana kebencian Umar terhadap Islam dan kaum muslimin. Umar menyeksa dan mendera Zinnirah dengan harapan Zinnirah akan kembali kepada agama asalnya dan meninggalkan Islam. Pelbagai seksaan dikenakan terhadapnya. Pukulan, hentakan, sepak terajang, dijemur di tengah-tengah panas terik menjadi rutin biasa dalam kehidupan Zinnirah. Semuanya dihadapi dengan penuh kesabaran disamping hati dan jiwanya bergantung penuh kepada pertolongan Allah SWT.


Kemuncak penderaan terhadap Zinnirah ialah apabila kedua matanya dicucuk dengan besi panas yang mengakibatkannya hilang penglihatannya dan terpaksa mengharungi kehidupan dalam kegelapan. Namun begitu, hatinya penuh dengan cahaya keimanan. Iman menjadi penyuluh hidupnya dalam menghadapi kesengsaraan azab dari tuannya.


“Ini untukmu Ya Allah. Aku mengharungi kesengsaraan ini untuk mendapat kesenangan di akhirat kelak. Perjuangan ini sememangnya berat, selalu menderita dan sengsara kerana aku sedar untuk mendapat syurgaMu, aku terpaksa menagih ujian berat, sedangkan neraka itu dipagari oleh pelbagai kesenangan.”
Inilah rintihan hati Zinnirah kepada Allah SWT ketika bermunajat kepadaNya di setiap malam sebagai penawar jiwa diatas segala kesengsaraan yang dihadapi.


Zinnirah akhirnya dibeli oleh Abu Bakar As-Siddiq. Walaupun menerima pelbagai rupa seksaan daripada Umar, Zinnirah tidak mendendami tuannya itu. Malah dia berdoa kepada Allah SWT memohon diberikan hidayah kepada Umar. Penderitaan Zinnirah tidak berakhir di sini, malah dia dicerca oleh kaum musyrikin Mekah. Mereka mengatakan Zinnirah buta kerana mendapat laknat daripada tuhan Latta dan Uzza. Namun begitu, Zinnirah dengan penuh keberanian mempertahankan dirinya dengan mengatakan dirinya buta bukan kerana tuhan mereka, tetapi ia adalah perbuatan Umar dan Allah SWT mengizinkannya berlaku.


Walaupun diuji dengan pelbagai ujian, keyakinannya kepada Allah tidak berubah. Allah SWT memberi karamah kepadanya. Matanya yang buta itu dapat melihat kembali. Malah sinaran matanya itu lebih bercahaya.


Zinnirah, seorang wanita biasa, yang mungkin tidak dikenali, yang tidak punya harta atau ijazah tetapi mendapat pujian daripada Allah SWT. Para malaikat mendoakan kesejahteraannya. Mata kasarnya buta tapi mata hatinya celik, disinari dengan cahaya keimanan serta keyakinan kepada Allah SWT.