Sunday, 6 January 2013

Selamat Tinggal :')



lama nya ama tak update blog . sorii ~ i'm quite busy :) tapi , bukan cerita ama yg ama nak story .. but somenone yg ama sayang :') ceritanya begini :-

Hari jumaat petang(4/1/13) , tepat jam 5.45 pm ama dah ada dalam hostel coz baru balik dari last reheasal untuk even MTK malam tu . so , ama just rehat . tepat jam 6.15 pm , adik ama call . firstly dia tnya 'akak,akak busy ke ?' ama ckp la 'tak . tengah rehat je. kenapa ?' so , adik pun cakap 'kak,tok dah takde. dia dah meninggal !' at that time , air mata ama mengalir dengan lajunya ! mungkin korang fikir , 'ala,tok/nenek je' but untuk ama , tidak ! nak tau kenapa ? sebabnya ama lah yang selalu jaga dia ! ama yang jaga makan minum dia . poop dia pun ama yg cuci . ama and alang selalu cakap , tok xde anak lain . dia mana ada ramai cucu , kita je cucu dia .so , memandangkan ama ada event malam tu , ibu and abah tak bagi balik . then , along call and tanya ama nak balik kampung ke tak ? giler kau tak balik ! mestilah ama nak balikk ! my roomates pun halau i balik tau ? so , i decide to go back to village . around , 6.58 in the morning(5/1/3) , ama and along pun sampai kampung ~ bila dah sampai tu , ama terus masuk rumah and solat subuh . then , ibu suruh ama tengok jenazah tok , but i can't ! if ama tengok , mesti nangis :( around 7.15am , ibu and abah suruh kami , sedara mara untuk baca Al-Quran( 30 surah ) dan sedekahkan dekat arwah tok . around 9am to 10am , segalanya dah setel ! akhirnya , tibalah masanya untuk memandikan jenazah :'( ama , adik , ibu and sepupu yg lain nak mandikan tok . but ,yang betul betul mandikan tok adalah , ibu , ama and adik ! yang lain suma pandang je . masa mandikan jenazah tu , ama menangis . mybe sebab ama yang jaga dia selama ni . huhuhu . bila dah siap mandi , time for kapankan jenazah . kami , makcik pakcik , sepupu sepapat suma dah menangis ! ama dah tak boleh tahan air mata lagi time tu coz ama tak sanggup tengok tok macam tu(dikapankan). tapi , nak buat camne . kan ? bila cium tok buat kali terakhir , itulah tandanya untuk aku melepaskan tok pergi dengan tenang ~ kan ? tepat jam 11.05am , kami berarak ke kubur dimana tempat untuk kebumikan jenazah tok .  - ramai orang tanya kenapa aku balik kampung , sedangkan nenek je pun . but my mum cakap ' dia yang selalu jaga arwah mak .' then , baru sume cakap 'ohh .' -

#Semoga arwah tok dicucuri rahmat Allah S.W.T :')