Tuesday, 14 January 2014

SALAM MAULIDUR RASUL

Assalamualaikum & Hye ^^


Sebelum apa apa, meyh nak cerita sikit tentang latar belakang Nabi Allah yang cukup ama sanjungi ni ! :')

 Ya Nabi Salam 'Alayyka
Ya Rasul Salam 'Alayyka
Ya Habibbi Salam 'Alayyka
Solawatullah 'Alayyka 
BIODATA RASULULLAH SAW

NAMA : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib.

TARIKH LAHIR : Subuh Isnin,12 Rabi'ulawwal bersamaan 20 April 571 Masehi Tahun Gajah.

TEMPAT LAHIR : Rumah Abu Talib,Maakatul Mukarramah.

Gelaran: AL AMIN

Pengasuh Pertama: Ummu Aiman

Ibu Susu Pertama: Thuwaibatul Aslamiah

Ibu Susu Kedua: Halimah As Saadiah

Isteri-Isteri Rasulullah :

1] Khadijah bt Khuwailid.
2] Aisyah bt Abu Bakar.
3] Hafsah bt Umar.
4] Ummi Habibah bt Abu Sufyan
5] Hindun bt Umaiyah.
6] Saudah bt Zam'ah
7] Zainab bt Jahsy.
8] Zainab bt Khuzaimah
9] Maimunah bt Harith.
10] Safiyah bt Huyai.

Anak-Anak Rasulullah :

1) Qassim
2) Abdullah
3) Ibrahim
4) Zainab
5) Ruqaiyah
6) Ummi Kalthum
7) Fatimah Az Zahra'

alhamdulillah ! masuk bulan Nabi ni, rasa sebak plak . hihi . sebabnya selama ni ama tak berapa nak amalkan perkara-perkara sunnah Baginda S.A.W :'( main main je. huhuhu . bila masuk je hari kelahiran baginda, ama teringat macam macam perkara.. contohnya :-
Masih ku ingat kenangan ketika aku di Tanah Suci. Allahuakbar ! Betapa kerdilnya aku bila menghadap Ilahi. Betapa tingginya sanjungan yang diberikan oleh umat Islam terhadap Nabi Muhammad SAW !  Betapa malunya aku kerana terlampau banyak dosa yang pernah aku lakukan ! Betapa malunya aku kerana tidak mengingati Nabi Allah !!!! Astargfirullahala'zim... Tapi aku x pernah serik, tak pernah serik untuk mencari keampunan daripadaNYA...kerana aku tahu, Allah itu Maha Pengampun. kerana aku tahu, Pintu Taubat itu masih terbuka.
Alhamdulillah, sementara ada masa ni,bawak bawaklah mengucap,bawak bawaklah berzikrullah dan berselawat kpd Nabi Allah SWT ... jgn nt menyesal tak sudah....

Sabda Rasulullah SAW: 
"Sesiapa yang menghidupkan Sunnahku,maka sesungguhnya dia telah mencintai aku.Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam Syurga."
(Riwayat Al Sajary daripada Anas)


"Sesungguhnya orang yang PALING DEKAT dengan ku pada hari kiamat adalah orang yang paling banyak BERSELAWAT kepadaku."

Allahumma solli 'ala Muhammad 



SEMARAKKAN SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1435H .

Thursday, 2 January 2014

Farewell

Assalamualaikum & Hye ^^


sebelum ama nak bercerita, HAPPY NEW YEAR ataupun SELAMAT TAHUN BARU ama ucapkan untuk semua blogger dan juga pembaca blogku ini !  hahahha. Dah masuk tahun 2014 dan  umur masing masing pun dah meningkat. walau macam mana pun, azam mana yang tak tercapai lagi, berusaha lah ye ? hihiihhi. TAMAT abaout NEW YEAR. meyh sini nak bercerita :)

          petang semalam(1/1/14) berlakunya satu event yang tak seberapa di antara kami(kawan). saja je nak bagi gempak ~ ihhihihi. sebenarnya, plan nak lepak petang hari di 'The Park' Alam Damai ni plan ama. semuanya sempena Aisyah(bertudung pink) yang akan mulakan latihan di PULAPOL.. ala ~ yang dekat Jalan Semarak tu .. hihihihi . as konstabel ? kot .. hahah . mesti korang akan cakap 'ala. sekejap je tu. nanti balik boleh jumpa.' hmmm. bukannya apa, si Aisyah tu akan membuat latihan selama 6 bulan. tah bila pulak cutinya. no phone at all. huhuhu . #TAF akan dububarkan ! hahahah. gurau je. lagipun, sementara kami masih ada kat cheras, apa salahnya kitaorang cipta satu memori yang sangat indah di permulaan awal tahun. ye tak ? hahahah  pertemuan ini dihadiri oleh eykaa(pakai selendang), husaini(pakai cap), wan(kawan husaini), azriena(bertudung hitam) dan hidayah(bertudung purple without spek). hahaha

<- ini merupakan kek yang khas 'dibuat' oleh kami berdua(aku dan azriena). hahahah . khas dibuat di kedai ! after that, kitaorang lepak lepak, tangkap gambar and sembang pasal perkara yang sudah. hahaha. pasal sekolah dulu. hahahah. tak sangka yang kami semua dah TUA ! *tua lah sangat* (^_^)




 

terima kasih buat mereka yang sudi hadirkan diri pada hari semalam. walaupun makan tak semahal or tak sedap ke apa, terima kasih ♥ SEMOGA PERSAHABATAN KITA KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT. 
AMIN ~ INSYA ALLAH